Samsung Galaxy A5 teszt

Samsung Galaxy A5 teszt
Rate this post

Samsung Galaxy A5 teszt

https://mobilarena.hu/teszt/samsung_galaxy_a5_2017_lottootos/multimedia.html

MOBILARÉNA SZUPER TESZT

A középkategória kiegyensúlyozott királya komoly költséget kíván. Kár, különben kiváló készülék különösebb kompromisszumok kizárásával, korrekt kamerás képességekkel, kellemes kialakítással.


Bevezető

Új év, új Galaxy A modellek, menetrendszerűen megérkezett a frissítés. És az ásítás. Nyomjuk el inkább, mert attól, hogy egy termék a gyártó hasonló készülékeinek megoldásait és alkatrészeit vonultatja fel, még simán lehet pont tök jó is, a Galaxy A5 (2017) pedig erre egy remek példa, noha az is holtbiztos, hogy a technológia, az innováció és a jó értelemben vett kütyübuzéria kedvelőinek nem szalad fel a szemöldökük a telefon láttán. Nekem sem szaladt sehova (pedig erre egyre több hely kínálkozik homlokszerte), amikor az XXL GSM-től megjött a termék egy zacskóban.


Viszont Bone kolléga kifejezetten lényegre törően fogalmazta meg a kistestvér A3 kapcsán, hogy egy termék tesztelői szemmel lehet ugyan kissé unalmas, felhasználói szerepkörből tekintve reá viszont ennek ellenére (vagy épp ezzel együtt, a bevált sokszor unalmas) kifejezetten kívánatos és racionális választás is lehet. A Samsung pedig pont erre játszik, az A5 harmadik kiadása első blikkre nem nyújt különösebb extrát, viszont a Note7-fiaskó ellenére is körbelengi a megbízhatóság és a használhatóság illata. A hazai terméktámogatás, a szolgáltatói belistázás, az előbb-utóbb biztosan frissülő Android főverzió, az ismerős ikonok és a csinos forma csalogató egyveleget alkot bármely bolt polcán, de persze mondhatjuk, hogy a hivatalos forrásból a 130 lepedőt karcolgató árcédula azért kissé magabiztos, de sok-sok gondtalan korábbi A5-tulajdonost ismerek, aki pont nem nagyon fog majd gondolkodni, hogy mire cserélje le a jelenlegi készülékét, ha eljő az idő. Már amennyiben ezt anyagilag megteheti.


Ráadásul ha tüzetesebben átnyálazzuk a specifikációkat, akkor azért találunk néhány igen hasznos újítást nyilvánvalóan amellett, hogy a hardvert az idei kívánalmak szintjére húzták fel. Bekerült a vízállóság, például. Persze továbbra sem a gondtalan és hosszas pancsikolás ígéretével, hanem inkább azzal a kellemes tudattal, hogy nem kell odafigyelni esőben, párás környezetben, no meg ha véletlen a gatyazsebből a klozetbe ugrik a holmi, akkor sem lesz komolyabb baja — szaga viszont adott esetben igen. Legördült a csúcskészülékben látott always-on kijelzés, ami végre tényleg normálisan pótolja az értesítési led hiányát, az előlapi kamera pedig egy meglepően nagy, 16 megapixeles felbontást kapott. És minden kicsit jobb, kicsit újabb, kicsit korszerűbb, pont annyira, amennyire el kell térjen felfelé az A3-tól, lefelé pedig az A7-től. Tökre ki van találva ez — papíron legalábbis, de nyilván ez az anyag arról szól, hogy a gyakorlatban hogyan vizsgázik a középkategória kellős közepébe szánt termék, még ha az árazása inkább egy lépcsővel fentebbre helyezi.


Külső

Az A5 külseje célszerű, letisztult, minőségi és tipikus Samsung. Több színben létezik, a nálunk járt fekete abból a szempontból menő, hogy az AMOLED kijelző miatt az előlapon szinte alig látható, hogy hol kezdődik a panel. Kissé komor, de mindenképp elegáns, ám igazából nem is ez benne a legjobb, hanem a mérete és a fogása. Az 5,2 inches kijelző köré kompakt házat álmodtak meg a tervezők, egy kézzel magabiztosan kezelhető, a lekerekített éleknek hála pedig jól meg is lehet markolni. És nem csúszik, viszont az ujjlenyomatok a csillogósabb hátlapon azért meglátszanak.


A kezelőszervek elhelyezése ergonomikus, bal oldalon találjuk a hangerőt szabályozó gombpárost, kicsit lentebb pedig a SIM fiókját, amit tűvel lehet nyitni. Ide egyetlen nano SIM tolható be, a memóriabővítést tehát máshol kell keressük. Meglepő módon ezt a telefon tetején fogjuk megtalálni. Létezik kétkártyás kivitelben is a készülék, ilyenkor ez a felső fiók fogadhatja a második lapkát a micro SD mellett is, ami elég hasznos. Az A5 jobb fele is érdekes, itt van a kijelzőt üzemeltető gomb, felette pedig egy rács. Ami a hangszórót takarja, noha az ilyesmi általában alul, vagy adott esetben hátul szokott üldögélni. Amíg álló helyzetben tartjuk a gépet, addig az oldalsó hangszórót biztosan nem fogjuk az ujjunkkal letakarni, de ha elforgatjuk, akkor viszont talán igen, nekem pont ide támaszkodik a mutatóujjam. Vagy a hüvelykujjam, ha ez a rész kerül lentre, tájolás kérdése. De a többiek másképp fogják, náluk nincs ilyen gond, úgyhogy lehet, hogy ez egyéni anatómiai probléma nálam.


Alul Type-C USB-t és 3,5 mm-es jack csatlakozót fogunk felfedezni, valamint azt a tényt, hogy a 2017-es A5 sem szétszedhető, de most az alapvető masszivitás ígérete mellett ennek az is az oka, hogy megkapta a friss modell az IP68-as besorolást, magyarán elméletben 30 percet ki kéne bírnia vízben. Ez mindig problémás egyébként, mert ha mégis beázik, akkor ki bizonyítja, hogy nem volt-e 31 percig víz alatt, vagy nem vittük-e 151 cm mélyre, ugyanakkor most az összes csatlakozó fedetlen és belülről szigetelt, vagyis elméletileg a felhasználónak nem kell arra figyelnie, hogy minden gumírozott csatlakozó a helyére kerül-e, hiszen ilyenek nincsenek is a készüléken.


A kijelző felbontása nem változott, de a Full HD bőven elég erre a méretre. Az AMOLED panelre nem lehet panasz, nagyon kontrasztos, ha pedig túl hidegnek érezzük, akkor menüből lehet paraméterezni a színhőmérsékletet. A kijelző napfény alatt elképesztően világos tud lenni, pontszerű felület közel 700 nites fénysűrűségű. A megjelenítő alatt benyomható, ujjlenyomat-olvasóval egybeépített home gomb üldögél, tőle balra az alkalmazásváltó, jobbra a visszalépés érintésérzékeny felülete látszik, hiszen ezek kaptak fehéres megvilágítást is. Az előlap tetején 16 megapixeles kamerát, beszédhangszórót és közelségszenzort találhatunk. A hátlap sallangmentes, enyhén ívelt, nem leszedhető, csak a gyártó neve és a kamera kapott itt helyet, utóbbi mellett ledes villanó dolgozik. Nagyon masszív, nagyon minőségi benyomást kelt az idei A5, de hát ebben az árkategóriában ez elég jogos elvárás is.


Samsung Galaxy A5 teszt

Hardver, UI

Ha egy év után utódot kap egy telefon, amit ugyanabba a kategóriába szánnak, mint az elődjét, akkor illik fejleszteni. És amúgy ebből egész jól le is lehet mérni, hogy melyek azok a területek, ahol tudnak is fejleszteni a cégek relatív könnyedén. Az A5 idei változatánál a kijelzőt nemigen bántották, kapott ugye vízállóságot, a hardver pedig tényleg combosabb lett, a RAM mérete 3 GB-ra hízott, ami ebben a kategóriában röhögve elég bármire, a chipset ezúttal a saját fejlesztésű Exynos 7880, ami nyolcmagos. Az 1,9 GHz-re skálázott Cortex-A53 magokat grafikailag egy Mali-T830MP3 segíti ki, ez a konfig pedig nem csak papíron, hanem a sebességtesztek alapján is izmosabb, mint a korábbi.

Samsung Galaxy A5 teszt

Több RAM, változatlan kijelzőfelbontás és erősebb hardver, ebből bizony általában az sül ki, hogy a készülék sokkal kezesebb, reszponzívabb, gördülékenyebb és az A5-be ilyen ponton nem is nagyon lehet belekötni, a legtöbb játékot is könnyedén futtatja, az alkalmazások indítására és a közöttük történő váltásra sem kell sokat várni. Ha pedig már erősítés, akkor említsük meg azt is, hogy duplájára terebélyesedett a belső tároló mérete is, amely mostantól 32 GB-os.


Mindenképpen azt érezni a mindennapok során, hogy nem érezni semmi különlegeset. Pörög-forog, reagál, gördül, animál, érzékel, teszi a dolgát és soha nem merül fel az emberben, hogy na, most egy kicsit megterheltem a hardvert, ebben persze az is szerepet játszik, hogy az egyelőre az Android 6.0-s verziójára rápakolt UI optimalizációja sem sikerült rosszul. Mondjuk azért jár némi dádá, hogy nem a Nougat üldögél a terméken, egy tényleg frissen, pár hete bemutatott modellnél ez szerintem elvárás egy nagy gyártótól, de remélhetőleg hamarosan jön a frissítés. Viszont jár a kredit a remek hatékonyságú ujjlenyomat-olvasóért, ami nálam egyszer sem tévedt, bár a Porsche Design Mate 9-ről váltva meg kellett szokni, hogy ez egy gomb is, nem csak egy érzékelő, mint amott.


Akárcsak a friss A3-nál, itt is a Grace UX kommunikál a júzerrel, ez sokat egyszerűsödött az innen nézve már kissé bazárinak tűnő, csiricsáré és túlzsúfolt TouchWiz interfészhez képest. Ha a főoldalról balra indulunk, akkor FlipBoardra épülő Briefing felületre jutunk, amely a nagyvilág híreit listázza tematikusan, de nem lehet manuálisan bizonyos forrásokat kizárni és hozzáadni, ehhez a FlipBoard hivatalos alkalmazásának letöltését javasolja a felület. A többi képernyőn ikonok és widgetek lehetnek 4×4, 4×5, illetve 5×5-ös rácsozattal. A menüben gyárilag 17 ikont fogunk találni, azért ilyen kevés, mert ezek között három mappa is található a Samsung, a Google és a Microsoft alkalmazásainak. Az elsőben fájlkezelőt, diktafont, email klienst, böngészőt, S Health és S Voice appot találunk, a másodikban nem meglepő módon a Google alkalmazásai üldögélnek, az MS pedig az Office szoftverekkel képviselteti magát.


Multimédia

Samsung Galaxy A5 teszt

A kamerás rész is fejlődött tavaly óta, a felbontás ugyanis 16 megapixelesre hízott, de nem csak a hátlapra tett érzékelő, hanem az előlapi is ezzel a paraméterrel rendelkezik, ami elég ritka nem csak ebben a kategóriában, hanem úgy egyáltalán is. Az önfotózás tehát az A5(2017) reménybeli tulajdonosai számára korrekt minőséggel kecsegtet, noha itt nincs vaku, viszont ha a tenyerünket felemeljük, akkor azt detektálja a szoftver és kisvártatva ellövi a felvételt.