Apple iPhone 6 TESZT

Apple iPhone 6 TESZT
3.7 (74.29%) 7 Szavazat

Iphone 6
Iphone 6

Az iPhone 6 Plus volt az érdekesebb masina a két új almás telefon közül. Jókora tepsi, jó készenléti idő, optikai stabilizátorral ellátott kamera jellemzi, az Apple ezzel a modellel próbálja saját pályáján megfogni a Samsungot, főleg az aktuális Galaxy Note az ellenfél. Ezért a két masina közül ezt vettük először górcső alá. Az utóbbi napok kalandregénye akörül forgott, hogy hajlik, nem is hajlik, de más is hajlik, jó, de csak kilenc darab hajlott eddig, ami nem is hajlás igazán, egyébként sem hajolhat meg zsebben, az kizárt… Miközben a kisebbik iPhone 6 sokkal jobban fogy, és ahhoz már tényleg kivételes tehetség és komoly ráutaló magatartás kell, hogy ezt valaki véletlenül meghajlítsa.

Szóval akkor a kisebb jobb? Nem, de biztosan nem rosszabb, egyszerűen más, ez egy okostelefon, amaz pedig sokkal inkább egy phablet. És a méret sokat számít, a 4,7 hüvelykes kijelző miatt az iPhone 6 sokkal-sokkal kezesebb a mindennapok során, mint a batárabb nagytesó, meg lehet rendesen ragadni, át lehet érni egy kézzel úgy, hogy közben bőven elég stabil marad akkor is, ha a kijelző átellenes pontjait próbáljuk megérinteni.

A két új iPhone között összesen négy olyan eltérés van, ami számottevőnek mondható. A kisebbik kijelzőjének némiképp alacsonyabb a felbontása, karcsúbb a hátlap alá rakott akkumulátor, nincs optikai stabilizátor a kamerában, illetve egy picit olcsóbb is. Mondjuk 10-15% százaléknyi árelőnye van, bár nem hiszem, hogy ez utóbbi okozta azt, hogy az új iPhone-ok csaknem háromnegyede a 4,7 hüvelykes modellből talált gazdára. Egyszerűen a mérete miatt sokkal közelebb áll a korábbi iPhone-ok szellemiségéhez, amit nyilván az eddigi tulajdonosok jobban be tudnak fogadni, pedig azért így is elég sokat nőtt a készülék mérete. Akárcsak a nagyobbik modellt, ezt a készüléket is az iPhoneSzervizBuda.hu küldte el hozzánk tesztre.

Apple iPhone 6 doboz, külső

A csomagolás pont olyan, mint az iPhone 6 Plusnál, csak itt kisebb a doboz. De a telefon kiemelése után ugyanaz a tartozék-triumvirátus lapul a pakk aljában, azaz egy töltőfej, egy Lightning-kábel és a szokásos fülhallgató képezi a kínálatot, no meg az a kicsi tű, amivel az oldalsó fiók nyitható, hogy betoljuk a nanoSIM-et.

Maga a telefon is pont úgy néz ki, mint a nagyobb testvér. Az arányok, a felhasznált anyagok és a részletek is ugyanazok, az alumínium itt is dominál, megvan a kijelző alatt a Touch ID-vel felvértezett kerek gomb, felül pedig az iSight kamera és a közelségszenzor ücsörögnek. A szürkés plasztikkal tagolt hátlap ebben a méretben sokkal emészthetőbb, két centivel rövidebb, egy centivel keskenyebb és kéttized milliméterrel vékonyabb a kisebbik készülék, ám annak ellenére, hogy nincs optikai képstabilizátor, a hátlapra helyezett kamera ugyanúgy pattanásként nő ki a hátsó rész síkjából, mint a testvérmodellnél.

A gombok itt is oldalra kerültek, a kijelzőt feloldó és lezáró billentyű a korábbi telefonoknál a készülék tetején volt, most ez is a masina jobb oldalára csúszott. A hangerőt szabályozó billentyűk dundibbak és lekerekítettek lettek, alul pedig az igen jól szóló hangszóró mellett a 3,5 mm-es jack dugaszt és a Lightning csatlakozóját találhatjuk meg. A 4,7 inches kijelzőt meg nem erősített információk szerint Gorilla Glass 3 védi, a panel IPS, a színkalibráció remekül sikerült, a felbontás pedig 750 x 1334 pixeles, ami képsűrűség tekintetében elmarad a nagyobbik iPhone hasonló értékétől, de a 326 ppi-s értékkel nem kell szégyenkeznie, noha az Android köré épülő csúcsgépek között már van néhány, ami 500 ppi felett teljesít.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone 6 Sony Xperia Z3 LG G3 Apple iPhone 6 Plus
Fehér fényerő 576 nit 647 nit 462 nit 554 nit
Fekete fényerő 0,38 nit 0,53 nit 0,49 nit 0,39 nit
Kontrasztarány 1517:1 1221:1 941:1 1421:1
Színhőmérséklet 7321 K 9925 K 7649 K 7092 K

Az általános összeszerelési minőség kiemelkedően jó, az iPhone 6-ot nagyon jó megfogni, kézben tartani, használni, ebben a méretben sokkal izgalmasabb a design, mint a nagyobb verziónál, ahol bizonyos részek arányos felnagyítása miatt sokszor kissé ingerszegény lett egy-egy terület és főleg az előlap kapcsán azt éreztük, hogy túl sok a káva alul-felül. A hátlap is jobban összeáll kicsiben, mozgalmasabb a végeredmény.

Apple iPhone 6 hardver, kamera

A két iPhone burkolata mögött ugyanaz a hardver dolgozik. Az A8-as, 64 bites chipset a nagyobbik iPhone 6-ot is könnyedén meghajtja, de a valamivel alacsonyabb felbontású kijelző miatt a 6 Plusban néha-néha megfigyelhető, nagyon apró akadások itt teljesen eltűnnek, az egész kezelőfelület rendkívül gördülékeny és folyamatos. Ahogyan annak egy iPhone-nál lennie kell. A RAM mérete itt is 1 GB, ami riasztóan hangzik akkor, ha csúcskategóriás Androidról van szó, az iOS viszont roppant okosan bánik az erőforrásokkal és egyáltalán nem érezhető, hogy ez visszafogná a rendszert.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Apple iPhone 6 Apple iPhone 6 Plus Xiaomi Mi-4 Samsung Galaxy Alpha
SunSpider 1.0.2 367,5 ms 356 ms 694 ms 455,2 ms
Geekbench 3 (single) 1588 pont 1532 pont 1008 pont 939 pont
Geekbench 3 (multi) 2916 pont 2736 pont 3065 pont 3188 pont
GFXBench Manhattan onscreen 29,8 fps 30,5 fps 11,3 fps 25,2 fps
Manhattan offscreen 1080p 17,8 fps 18,6 fps 10,7 fps 13,4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 51,0 fps 53,1 fps 27,7 fps 48,1 fps
T-Rex offscreen 1080p 42,7 fps 44,5 fps 27,1 fps 31,3 fps

A hardver tehát nagyon rendben van, az iOS 8-at pedig már részletesen bemutattuk egy külön cikkben, de az iPhone 6 Plus tesztjében is sok szó esik róla. Az biztos, hogy annak ellenére, hogy a kisebbik iPhone egy kézzel is remekül kezelhető, a Touch ID kétszeri megérintése ennél a készüléknél is azt eredményezi, hogy a kijelzőn levő tartalom alsó fele eltűnik, a felső rész pedig a helyére csúszik, de gyanítom, hogy ezt leginkább női kezekkel rendelkező embertársaink fogják kihasználni, akik jobbára nők. Vagy nagyon módos szülők tinédzser csemetéi.

A kisebbik iPhone 6 nem rendelkezik optikai képstabilizátorral. Ez elvileg két esetben jöhet jól, egyrészt videofelvételek készítése során ki lehet szűrni a kézremegések miatti ugrálást, amit az iPhone 6 Plus igen jó hatásfokkal meg is tett. Másrészt az esti, gyengébb fényviszonyok között elkövetett fotóknál is hasznos lehet, hogy a megnövekedett záridő ellenére se legyenek homályosak a felvételek, ebben viszont annyira a nagyobbik modell sem brillírozott.

A kamera kezelőfelülete ezúttal is nagyon puritán, a HDR módot, a vakut és az időzítőt lehet mindössze kapcsolgatni, illetve van lehetőségünk négyzet alakú képet csinálni (helló, Instagram), valamint 240 fps sebességű, 720p-s videót is választhatunk. Ez továbbra is jó mókafaktor, az iPhone 6 Plus kapcsán már megmutattuk, hogy mire képes. A nagy kérdés inkább az volt, hogy a nagyobb testvér nálunk kicsit néhol fátyolossá váló felvételeihez képest az iPhone 6 mit gurít, mindenesetre azzal kezdtem a dolgot, hogy a HDR-t fixen kikapcsoltam, ez ugyanis még automatikusra állítva is sokszor bekapcsol, ami okozhatja, hogy ködösebb hatásúak a felvételek, de így is úgy érezni, hogy mintha felülexponálná a témát a gép.

A fent elterülő képekre sok panasz nem lehet, legalábbis a mobilos mezőnyt alapul véve. Az iPhone 6 kamerája az egyik legjobb point and shoot megoldás, azaz különösebb állítgatás nélkül is a fotók zöme úgy sikerül, ahogyan azt elvárhatjuk, ebben nagy szerepe van a phase detection fókuszálási technológiának is, aminek hála a telefon szinte mindig jól eltalálja a fókuszt, de felül is bírálhatjuk a kijelző megfelelő pontjának megérintésével. Persze hibátlannak azért nem mondhatjuk az eredményt, van némi zajosodás a sötétebb részeken, amit valamennyire meg is próbál elmosni a szoftver, ez pedig néha a vonalélesség kárára történik, de nem esik túlzásba az algoritmus, az iPhone 6 olyan kamerát kapott, ami a relatív alacsony, 8 megapixeles felbontás ellenére simán az élmezőnyben van, habár akárcsak a nagyobb modellnél, itt is úgy érezni, hogy a fotók zöme az ideálisnál egy picit világosabb, amitől néhol fátyolos hatásúak az eredmények. A videofelvétel is oké, itt egy Full HD mozi, itt pedig egy beltéri, lassított felvétel – itt azért már kiütköznek a problémák.

A zenei repertoár kapcsán is csak ismételni tudjuk azt, amit az iPhone 6 Plusnál már megírtunk. A szoftver minden fontos dologra képes, számos paraméter szerint szűrhetünk, az alulra tett hangszóró pedig mind erősségét, mind pedig tisztaságát tekintve könnyedén maga mögé tudja utasítani az okostelefonos mezőny zömét. Ugyanakkor ebben a készülékben sincs FM-rádió, amit az Apple még sosem tett bele egyetlen iPhone-ba se.

Apple iPhone 6 adatátvitel, akkumulátor

Az adatkommunikációs repertoár szinte teljeskörűnek mondható. A 4G hálózatokon való működés már természetes, a WiFi-modul megbízhatóan üzemel, a Safari böngésző pedig kifejezetten gyors. A kétujjas nagyítás és a görgetés is villámsebes, de Flash-tartalmak megjelenítésére nincs mód. A GPS segítségével roppant hamar talál pozíciót a masina, a magyar nyelven is beszélő navigációs alkalmazás mögé rakott térképes adatbázis sokat fejlődött azóta, hogy az Apple magához rántotta ezt a szolgáltatást.

A hátlap alatt van NFC modul, de — ahogyan arról már írtunk — ez egyelőre kizárólag az Apple Pay rendszerrel működik együtt, tehát mobilfizetési célokat szolgál, összeérintéssel nem lehet sem másik telefonnal, sem egyéb tartozékokkal kommunikációra bírni a telefont. Ez egyébként önmagában nem baj, de vállalati környezetben más számos olyan megoldás létezik, ahol adott esetben a telefon helyettesíti a belépőkártyát, a Touch ID ujjlenyomat-olvasójával megtámogatva ez egy elég biztonságos megoldás lenne — nincs kizárva, hogy a jövőben az Apple megnyitja az NFC-t külsős fejlesztők számára is.

Sokan számítottak arra, hogy a kisebbik iPhone 6 nem fogja úgy bírni szuflával, mint a papíron tényleg komolyabb akkumulátort felvonultató iPhone 6 Plus. Itt ugyanis csak 1810 mAh teljesítményű a telep (a nagyobb gépben 2915 mAh-ról beszélhetünk), ami lényegesen karcsúbb, noha a kijelző felbontása valamivel alacsonyabb. Szerencsére a készenléti üzemmódban történő fogyasztás ezúttal is szerény, a telepből tehát elsősorban akkor tűnik el nagyobb tempóban az energia, ha a kijelzőidő tetemes. Ez mindenféle multimédiás tevékenységnél, fotózásnál, videózásnál és játékoknál látható leginkább, de mi 5-6 órás kijelzőidőt mértünk egy feltöltéssel. Átlagos használatot feltételezve azt tapasztaltuk, hogy a nap végére még marad a masinában úgy 35-40%-os töltöttség, ami már nem lesz elég még egy napra, hiszen pár százalékot éjszaka is merül. Viszont 2 óra alatt csutkára lehet tölteni, de már 30 perc alatt bele lehet tolni egy 30%-os töltést a gépbe. Az iPhone 6 tehát nem emelkedik ki a mezőnyből az akkumulátor kapcsán, de nem is kullog annak végén, a legtöbben eddig is naponta töltötték a telefont, ez a továbbiakban is így lesz.

Értékelés: Apple iPhone 6
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont

Összegzés. Nyilván szubjektív, de nekünk a kisebbik iPhone 6 sokkal jobban bejött, mint a tepsi-verzió. Kezelhetőbb, kompaktabb, a design is jobban érvényesül ebben a méretben, még annyira sem hajlítható, mint az a kilenc darab, amiről az Apple hivatalosan tud a nagyobb modell kapcsán. Az alacsonyabb felbontású kijelző is bőven elég jó, a fényerő, a láthatóság, a színkalibráció kiváló. Nincs OIS, ez nyilván egy ellenérv azoknak, akik sokat videóznak, illetve az iPhone 6 Plus kétnapos üzemidejétől is el kell búcsúznunk, de ezek a hiányosságok a felhasználók zömének nem számítanak. Pláne, hogy az iPhone 6 olcsóbb, mint nagyobb testvére, nem mintha így olyan roppant kedvezményes lenne. Ezen persze fent lehet akadni (szokás is), de egy iPhone ennyibe kerül, amivel kizárólag az androidos csúcskategóriával állítható szembe. Mindenképpen az iPhone 6 mellett szól az egykezes használat, ebben a méretben két igazi ellenfele van a telefonnak, a most 185 ezer forint körül elérhető Sony Xperia Z3 Compact 4,6 inches kijelzővel, illetve a Samsung Galaxy Alpha, amely 4,7 hüvelykes megjelenítővel támad és hasonló áron kapható. Mindegyik gépnek megvan a maga előnye, az Alpha ugyanúgy nem bővíthető microSD-vel, mint az iPhone, a Sony masinájának viszont nincs ujjlenyomat-olvasója, viszont vízálló. Innentől szerintem ízlés, platorm-preferencia és hit kérdése, hogy mit választ az ember az 5 inchesnél kisebb csúcsmodellek közül, ezért aztán az iPhone 6 megkapja tőlünk azAjánlott plecsnit.

Hogy érdemes-e a korábbi modellekről váltani? Nos, a tavalyi gépről nem feltétlenül, bár a nagyobb kijelző csábító lehet, de a napokban sok olyan emberrel találkoztam, aki pont az iPhone 5s méretét tartja a legnagyobb kincsnek. A korábbi készülékekről viszont időszerű lehet a váltás, sokat fejlődött a masina két év alatt. Hogy az androidos felhasználók azon része vált-e Apple-re, akiket eddig pont az apró kijelző tartott vissza az már más kérdés, törzsolvasóink általában ragaszkodnak egy adott platformhoz, de azok az átlagfelhasználók, akiket a választás során egyszerűbb dolgok vezérelnek (design, anyaghasználat, márkanév, méret, árazás, talán kamera és netes képességek) valószínűleg egy iPhone 6-tal is teljesen elégedettek lesznek.

Forrás: mobilarena.hu